Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

SHHJ:n Juniorimestaruusottelu Eräkartanolla 26. - 27.10.2023.

kts uutiset.

Talvikokous pe 8.3.2024 klo18:00 Eräkartanolla. Käsitellään sääntöjen määrämät asiat sekä Hirviseurueeseen ilmoittautuminen uudet sekä tauolla olleet jäsenet.

-Johtokunta-

Kyyjärven Erämiesten ry:n historiaa

1960-luvun alkuvuosina eräillä innokkailla metsästäjillä keskustelu usein siirtyi metsästysseuran perustamiseen. Nämä metsästäjät kokoontuivat aina iltaisin, silloisessa ”Kokonmyymälän paarissa” takahuoneessa kiinnimenon jälkeen. Siellä ne muutkin hyvät ideat syntyivät. Myymälän hoitajaksi oli tullut Pohjanmaalta, innokas ajokoiramies Olavi Ojanperä.

Senkin vuoksi paari ja sen takahuone iltasella, oli metsämiesten kokoontumispaikka. 1950 ja 1960 vaihteessa metsästys oli vielä enemmän tai vähemmän lisä särpimen hankkimista omaan ja naapurin ruokapöytään. Olimme noihin aikoihin eräässä naapuri kylässä talkoilla tekemässä navettaan pärekattoa. Talkooporukan ollessa suuri, tuli koko kattokin valmiiksi samana päivänä. Miten sopivasti sattuikaan, oli naapurin isäntä teurastanut ”lehmän” ja niin oli talkooporukalle vahvaa lihakeittoa tarjolla. No kesä kun oli ja riiputusaikaa vähänlaisesti, liha oli sitkeää ja pitkäsyistä, mutta keitto maistui kattotalkoiden päälle.

Niihin aikoihin ja sen jälkeen useamman vuodenkin oli vielä ns. ”Hongon Oskarin lupa” voimassa kokovuoden. Tämän seurauksena riista määrät alkoivat vähentyä ja tämä osaltaan vaikutti siihen, että keskustelut olivat edenneet vaiheeseen, jolloin aika tuli otolliseksi seuran perustamiselle.

Niin kutsuttiin väki kokoon Maamieseurantalolle 20.11.1964 Tätä päivää voitaneen pitää seuramme syntymäpäivänä.

Paikalla oli joukko maanomistajia ja muita asiasta kiinnostuneita. Tilaisuuteen oli myös kutsuttu Heikki Paavali Salonen, silloinen Keski-Suomen riistapäällikkö. Vilkkaan keskustelun jälkeen, päätökseksi tuli että seura perustetaan ja nimeksi päätettiin Kyyjärven Erämiehet. Samalla myöskin hyväksyttiin seuralle säännöt. Allekirjoittajiksi tulivat: Olavi Ojanperä, Antero Korpeinen ja Matti Luomala.

(Harmi että pöytäkirjat niiltä ajoilta ovat jääneet matkalle.)

Patentti- ja Rekisterihallitus rek. n:o 89.984 Merkitty rekisteriin 29.03.1965 Näin oli syntynyt Kyyjärven Erämiehet ry niminen metsästysyhdistys.

Niihin aikoihin kun oli kyseessä metsästys, tuli usein esille nimet, ”Hongon Oskari” ”Jalonen” ”Hukka Tauno” ”Parta Heikki” ”Junno” ”Tarvainen” Ja Antti Mäki joka oli silloin viimeisen karhun kaatanut. 

 

 

 

ERÄKARTANON ”SYNTY”

 

”Eräkartano projekti alkoi oikeastaan marraskuun lopulla 2006. Määräaika ”leader –projektin ”  avustuksen hakuun päättyi marraskuun viimeisenä päivänä 2006. Toimitimme hakemuksemme määräaikaan mennessä Viisari Ry:lle. Hakemuksemme kuitenkin tuli takaisin silloiselle puheenjohtajalle Matti Lassilalle. Puutteita oli melkoisesti. Ehkä suurin puute oli rakennuspiirustusten ja rakennusluvan puuttuminen.Täydensimme Matin kanssa hakemusta ja toimitimme hakemuksen saamamme lisäajan puitteissa Viisarille muistaakseni 7.12.2006.Eli lisäaikaa ei ruhtinaallisesti ollut. Mutta onnistuimme.

Päätös projektimme hyväksymisestä tuli huhtikuun lopulla. Avustusta silloinen TE –keskus lupasi 23859 €, kustannusarvio yhteensä oli 47718 €. Avustusta 50 %.

Varsinainen ensimmäisen vaiheen työstäminen alkoi keväällä 2007, tarkalleen 19.5. Talkoisiin saapuikin silloin kokonaista neljätoista innokasta talkoolaista. Tiedossa oli tietenkin purkamista ja edelleen purkamista.

Ensimmäinen vaihe, jossa rakennettiin entiselle Nurmijoen koululle WC –tilat, kokonaan uusi keittiö entiseen käsityöluokkaan ja kummankin rakennuksen katot korjattiin ja maalattiin. Lisäksi koko viemäröinti ja vesijohto verkko uusittiin päärakennukseen.

Projektin aikana suunnitelmat muuttuivat varmasti useammin kuin kerran. Yksi suurimmista oli kun keittiö oli suunniteltu kotitalouskeittiön helloilla toimivaksi, mutta ohjausryhmän kokouksessa, ohjausryhmän jäsen sanoi heti, että pesukone tulee olemaan pullon kaula, jos ruokailijoita on useampi. Alkuperäisestä suunnitelmasta ei saanut poiketa lainkaan ennen kuin muutokset oli hyväksytty TE –keskuksessa. Keittiöstä suunniteltiinkin laitoskeittiötyyppinen.

Siitä tehtiin uudet piirustukset ja lähetettiin muutosanomus Viisarille/TE –keskukseen, missä muutosanomus tuli hyväksyttynä perille. Muutos nosti keittiön valmistuskustannuksia muutamalla tuhannella eurolla, mutta rahaa ei ollut lisää saatavilla. Taisi olla lähemmäksi 10000 €.. Tämä aiheuttikin suuren ylityksen kustannuksissa ensimmäisessä vaiheessa.

 Byrokratian toiminnassa olisi hyvä monen laitoksen ottaa oppia. Kaikki asiat olivat pilkun tarkasti sovittava etukäteen, ennen kuin voi tehdä mitään muutoksia. Tässä suhteessa Viisari/ TE –keskuksen toiminta meitä kohtaan oli nimenomaan ”yhden luukun” toimintaa. Meidän ei tarvinnut ottaa yhteyttä muualle kuin Viisariin ja asiat hoituivat tai tuli ilmoitus, ettei esittämällämme tavalla voi toimia.

Keittiö oli yksi suurimmista ensimmäisen vaiheen toimista WC –tilojen kanssa. Viemäriverkoston uusimiseen kuului biologis –kemiallisen puhdistamon laitto koululle.

 Jo silloin kävi selväksi, että projektin läpiviennissä tulee olemaan vaikeuksia, talkoolaisten ja ammattirakentajien –asiantuntijoiden – paikalle saaminen osoittautui lähes mahdottomaksi. Uskollisten, jo aikaa sitten eläköityneiden talkoolaisten kanssa, edellä mainitut työt vietiin kuitenkin kunnialla loppuun määräaikaan 31.12.2007 mennessä.

Voi mielestäni sanoa: ”Ensimmäisen projektin aikana opeteltiin ja toisen aikana tehtiin”

Tiedossa oli, että uusi projekti ei valmistu käden käänteessä, mutta uusi projekti päätettiin kuitenkin käynnistää uudella anomuksella Viisarin kautta/Elylle.

Keväällä 2008 tehtiin anomus ”Nurmijoen koulu koko pitäjän kylätaloksi”. Kustannusarvioksi projektille tuli juhlavat 188 975€.

Mainittakoon, että toisen vaiheen anomuksemme tuli täydennyksiä varten takaisin mm. siitä syystä, että olimme suunnitelleet rakentavamme edustussaunan. Anomuksemme sivuun oli kirjoitettu: ”mitä te edustatte”. Muutimme sanamuodon: ”rakennamme kunnollisen saunan” ja se riitti.

Anomuksen hyväksymistä odottelimme runsaan vuoden.

Vuoden 2008 aikana ryhdyimme kuitenkin hakemuksemme diarisoinnin jälkeen töihin Viisarin luvalla, sillä edellytyksellä, että jos hakemuksemme hylätään tai sitä supistetaan, myös projektimme toteutuminen supistuu. Työt olivat v. 2008 lähinnä purkamista ja joitain rakennustöitäkin tehtiin.

(1.4.2008)

Toukokuun 12. 2009 sitten lopulta tapahtui: TE -keskukselta tuli seuraavanlainen päätös lyhennettynä:

Hanke: Nurmijoen koulu koko pitäjän kylätaloksi

Hakija: Kyyjärven Erämiehet ry. (904)

Toteutusaika: 1.4.2008-31.12.2010

Rahoitus: Julkinen; 94 487,50 Yksityinen; 94 487,50 Yhteensä; 188 975,00 €

 

 

 

Kustannukset muodostuvat suurimmaksi osaksi seuraavista töistä: luokkien uusiminen, keskuslämmityksen teko uusiutuvalla polttoaineella toimiva (pellettilämmitys), rakennusten maalaaminen, ulkorakennuksen purkaminen ”rangaksi” ja ulkorakennukseen nylkyvajan, kylmiön, kokoontumistilan, pienen keittiön, asiallisen wc –tilan ja kunnollisen saunan rakentaminen suihku- ja peseytymistiloineen rakentamisen.

Projektin loppuvaiheessa laskelmissa todettiin vielä, että kustannuksiin sopii päärakennuksen ikkunoiden vaihto uusiin lämpöikkunoihin, joka toteutettiin kokonaan kokonaisurakkana. Tietenkin ensin muutosanomus Viisarille, joka hoiti homman mallikkaasti hyväksyttynä meille takaisin.

Projektin kakkosvaiheeseen kuului myös ns. Hanki –projekti, jonka hakijana oli Viisari Ry. Kyyjärven Erämiehet osallistuivat projektiin 10000 €:n suunnitelmalla. Erämiehet sai n.7500 € avustusta, joilla hankittiin keittiöön koko ajan kaivattu uuni, verhot saleihin, väliverho luokkien väliin, kahvinkeittimet keittiöön, dataprojektorit, ilmalämpöpumppu luokkaan, keittiön tarjoiluaukkoon sopiva alaslaskettava verho ja dokumenttikamera sekä kaksi valkokangasta, joista toinen on sähkömoottorilla toimiva.  

Projektimme lopputulos on nyt nähtävissä valmiina viettäessämme seuran 50 –vuotisjuhlaa.

 

Monta jäsentämme nukkui ikuiseen uneen projektimme aikana ja sen loppumisen jälkeen ennen juhliamme, jotka eivät nyt ole kiitosta saamassa ahkerasta osallistumisesta talkoisiimme. Mainittakoon ahkerista talkoolaisista Hietikon Keijon traaginen kuolema metsästysreissulta palatessaan itsenäisyyspäivän aattona ensimmäisen vaiheen lopussa. Keijon työ oli suuri osuus keittiön rakentamisessa. Kaltiaisen Erkki, joka maalasi suurimman osan päärakennuksen katoista ja teki suuren osan muitakin maalauksia, menehtyi liikenneonnettomuudessa 18.11.2013. Samoin kuin viime keväänä menehtynyt ”yleismies” Teuvo Keisala.

 

 

Yhteenveto kustannuksista:

 

ERÄKARTANO ON VALMIS:

 

  • Talkoita tehtiin n. 425 kertaa. Yli 10000 tuntia
  • Kustannusarvio 243984,75 €
  • Kustannukset nousivat yhteensä 263596 €:on
  • EU:lta saatiin 124309,04 €
  • Seuran omaa rahaa meni 27362,48 €
  • Talkoissa kävi yli sata henkilöä
  • Talkoolaisten keski-ikä yli 65 v.
  • Ilman Viisaria/ Elyä -projekti ei olisi toteutunut

 

 

 

Seurantaraportissa oleva yhteenveto.

 

Raskas toisen vaiheen neljän vuoden työ on päätöksessä. Työ on ollut raskas monessa suhteessa. Tekijöiden fyysinen ja myös henkinen kantti on joutunut koville. Monta kertaa asioista ei olla oltu samaa mieltä ja puhe on ollut joskus kärkevää –joskus jopa asiatonta.

Lopputulos on mielestäni parempi kuin moni uskalsi odottaa. Tekijät ainakin ovat tyytyväisiä.

Projektiamme on ollut tekemässä seuramme jäsenet, joiden keski-ikä on yli 60 v. Työ oli siinä  mielessä ollut pyyteetöntä, että tällä hetkellä nuoremmat tulevat olemaan käyttäjinä tulevaisuudessa. Toivottavasti he muistavat työtämme jonkinlaisella kiitollisuudella.

 

Yleisesti voi sanoa: ”Talkoot ovat ”kuoleva luonnonvara””. Näin suuri projekti tuskin tulee kovin usein enää ELY:n tukemana onnistumaan. Olkaamme siis ylpeitä saavutuksestamme.

Lopuksi vielä Viisarin henkilökunnalle, Viisarin hallitukselle ja Ely –keskukselle sekä kaikille osallistuneille JÄTTIKIITOS. Tervetuloa tutustumaan kaikki -myös ne, jotka eivät talkoisiin ”ehtineet”.

Summa summarum: Projekti pääsi tavoitteisiinsa. Vanha koulu ”sai uuden elämän”. Tavoitteiden mukaisesti kylällä on asianmukainen kokoontumistila. Koulutusta voidaan järjestää lähellä ihmisiä. Rakennusten lämmitys toimii uusiutuvalla energialla ja seuralla on käytössä lahtivaja, jonka ympäröivät metsästysseurueet ovat ottaneet kiitollisina vastaan. Tilojen käyttöä on ollut jo pitäjämme ulkopuolelta eli projektin nimi” Kylätalo koko pitäjän käyttöön” on ”ylittynyt.